Onlinevilaga.hu
GASZTRO

Egészséges mediterrán konyha?! – a mítosz és a korszerű válaszok
Napjainkban egyre többet hallani az egészséges táplálkozás, a méregtelenítés és a rendszeres mozgás jelentőségéről. Ennek kapcsán sokszor említik a néhány ezer éves múltra visszatekintő mediterrán konyhát, illetve annak jótékony hatásait.
Írta: Onlinevilága  2017.03.08.

Bár felmérések bizonyítják, hogy a Földközi-tenger vidékén élő népesség körében alacsonyabb az olyan „civilizációs betegségek” száma, mint például a szív- és érrendszeri problémák vagy a különféle daganatos megbetegedések, a mediterrán konyha mégsem tartozik a legegészségesebb táplálkozási formák közé.

Tény és való, hogy a déliek sok olívaolajat, friss zöldségeket, tengeri gyümölcsöket és halakat fogyasztanak, de nem mindegy, hogy ezek az ételek milyen módon vannak elkészítve. A fehér lisztben megforgatott, bő olajban kisütött halak vagy a spanyolok kedvelt reggelije, a churros (forró olajban kisütött tészta-rudacskák) forró csokoládéval igen ízletesek, de nem tartoznak az egészséges, kalóriaszegény ételek közé.

A spanyolok sok kenyeret, gabonát, édességet fogyasztanak. Egy-egy étkezés lényeges része a kenyér, szinte mindenhez fogyasztják. Az étkezések végén pedig elengedhetetlen a desszert, ami rendszerint valami nagyon édes sütemény, puding, jégkrém vagy gyümölcs. Hétvégi program keretében a spanyol családok meglátogatják az utcai cukorkaárusokat, ahol több száz féle cukorkából, karamellából, jégkrémből lehet válogatni. Aki hosszabb ideig tartózkodik Spanyolországban és szeretné elkerülni a plusz kilókat, jobban teszi ha ritkán követi ezeket a jellemzően spanyol szokásokat!

A spanyolok egyébként nyitottak az alternatív táplálkozási formák felé, de ez a törekvés még igen gyerekcipőben jár. Kis számban azonban fellelhetők olyan vendéglátó egységek, ahol a tradicionális spanyol konyha mellett, találkozhatunk bizonyos ételek kalóriaszegényebb változatával is. Ezeken a helyeken tej helyett szójatejjel kérhetjük a kávénkat, illetve általában szerepel a kínálatban glutén- és/vagy cukormentes pékáru is.

Hétvégente egyre több helyen szerveződnek biopiacok, ahol a helyi termelők termékeivel találkozhatunk. Van itt minden, amit egy egészséges táplálkozási formát követő ínyenc csak kívánhat: zöldség, gyümölcs, méz, olívaolaj, aszalt gyümölcs, gabona, kenyér, hegyi kecskék tejéből készült, kiváló minőségű bio sajt, cukormentes pékáru különféle lisztekből sütve és még sorolhatnám. Aki teheti, mindenképpen látogasson el Spanyolországban egy organikus piacra, nem fogja megbánni!

 

Vannak törekvések az egészséges táplálkozás elterjesztésére, melyre a Spanyolországban  elő külföldieken kívül egyre több spanyol is nyitott. A tradicionális spanyol ételek egy kis változtatással egészségesebbé varázsolhatóak, így pedig már jobban megállja a helyét az a kijelentés, miszerint “a mediterrán konyha a világ legegészségesebb étrendje”.

by Csilla

Hozzászólások
Hideg időjárás: réteges öltözködés és forró italok
Hideg időjárás: réteges öltözködés és forró italok